Burberry to Move Across Michigan Avenue While A Chicago-Safe Flagship is Built

The current Burberry store: Too small inside and out

Plans are coming together for the biggest change on Michigan Avenue since the Farwell Building was skinned, de-boned, and patched back together as the pedestrian face of the Ritz-Carlton Residences.

Burberry plans to temporarily vacate its flagship store at 633 North Michigan Avenue while a new flagship is built in its place.  The London clothier still hasn’t nailed down a date for the move, but we hear the timeframe, already delayed more than once, is starting to look like July.  Moreover, we have been told that Burberry’s temporary quarters will be virtually across the street.

This is the space that Burberry will temporarily squeeze into while a new boutique is built.

Technically, the new space is part of The Shops at North Bridge (520 North Michigan Avenue), but it’s in the Marriott building and does not have an interior connection to the main mall, so it retains the appearance of a standalone Michigan Avenue boutique.  The current occupant is Kooky Kidstuff, but once the children leave, it will be all Burberry.

It’s going to be a tight squeeze for the tartans and trenches.  Burberry’s current building, erected in 1937, has about 9,000 square feet of retail space, plus room for stock in the basement.  A quick breeze through of the Kooky space reveals that it is significantly smaller.

Size is, of course, the reason for the change.  Burberry’s diminutive two-story box looks positively out of place amid the towers of the city’s main shopping district, and even though it is a flagship store, stock has to be limited because there just isn’t room.

The current shop will be replaced by a five-story building (plus basement) that will be the largest Burberry store in the nation.  It will be almost, but not quite, up to the fashion house’s global standard for flagship locations.

Photograph courtesy of Burberry

The word “almost” is key here, because Burberry had to make the building less flashy, and more Midwest milquetoast to get approval from the city for construction.  All of the company’s lead boutiques are supposed to look like the one that recently opened in Beijing (pictured).  But see those faces above the doors?  Those aren’t banners.  They’re video screens.  That’s a little too Vegas for Chicago.  Six-foot-tall iPhone video screens are OK down the way at the Apple Store.  But 40-foot video screens are right out.  They have been eliminated from the Chicago version of the store’s design, and replaced with windows.

Editor

Author: Editor

Editor founded the Chicago Architecture Blog in 2003. He has degrees in journalism and communication, and spent 20 years as a professional broadcaster as a reporter, anchor, producer, and news director. He can be reached at editor@ChicagoArchitecture.info.

Share This Post On

2 Comments

  1. THIS really pisses me off. Those video walls were SO COOL!!! sometimes we really have morons calling the shots. I dont want Mich Ave to look like time square by any means, BUT COME ON!!!! what an absolutely wasted opportunity!!! Who makes these decisions, I really want to know, I want to send an email to these bland idiots telling them to wake up and smell the 21st century!

    Post a Reply
  2. The Near North Side and River North areas are jammed with ugly, huge, tacky billboards that overwhelm the buildings and the billboards have nothing creative in their design, but interesting, creative video walls are not allowed at Burberry? Billboards are springing up everywhere and aldermen are approving them but creative video walls are not allowed at Burberry?

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Human Verification: In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.