Three More Kiosks Coming to Chicago’s Lakefront

Rendering of Rock

Rendering of Rock

Earlier today we told you about Chicago Horizon, the pavilion that won the Chicago Architecture Biennial’s lakefront kiosk contest and $85,000 from B.P.  But that’s not the end of the construction.

Three more kiosks will also be built on Chicago’s shoreline as part of the architecture festival. They are collaborations between Chicago architecture schools and architects around the world:

The Cent Pavilion

Designed by Pezo von Ellrichshausen in collaboration with the Illinois Institute of Technology, The Cent Pavilion a forty-foot tower meant to convey silent and convoluted simplicity.

Drawing of the Cent Pavilion

Drawing of the Cent Pavilion

This slender and stable figure is meant to convey a sense of silent and convoluted simplicity. It is self-centered, self-regulated, and self-located as an opaque monolith without any scale, direction, or hierarchy, as a podium for an invisible statue. The silhouette is fairly redundant, with an attenuated transition from wall to roof, for a surprisingly oversized and immaterial unitary room. Its construction has a single structural logic. It is unwisely rational, since the same corner detail is repeated all over and the same diagonal bracing underpins every center. But the handcrafted elements should imply delight over thought. In the end, this is a device that collects roughly everything: from Hockney’s inverted perspectives, Morandi’s natura morta, or Guarini’s telescopic domes to those anonymous bell towers, water towers, lighthouses, silos, or chimneys, or even the inaccessible purgatory before an ambitious prototype for the next (artistically considered) metropolitan high-rise building.

Architects: Mauricio Pezo and Sofia von Ellrichshausen; Collaborators: Paul Endres, Richard Nelson;

Rock

The kiosk designed by Kunlé Adeyemi in collaboration with the School of the Art Institute of Chicago is a pop-up pavilion — a public sculpture — composed from the raw and historic limestone blocks that once protected the city’s shoreline.

Rendering of Rock

Rendering of Rock

Located at Montrose Beach by the Great Lake Michigan, the kiosk is conceived as an infrastructure box consisting of materials and technology that are found at or belong to the environment. The system uses resilient limestone and concrete elements that can be uniquely assembled each time to suit different locations along the lakefront for various purposes—providing shelter and accommodating different vendors while contributing to the protection of the shoreline.

NLÉ team: Kunlé Adeyemi, Marco Cestarolli, Karien Hofhuis, Berend Strijland, Bethan Nelson; Thornton Tomasetti team: Ken Maschke, Nate Sosin, Lizabeth DuBay; Student architects: Tanner Jackson Bowman, Ik Hun Chang, Yinjie Deng, Chaim Emanuel, Hyun Sik Kim, Nayoung Lim, Yeonji Park, Kelly Grace Sullivan, Zaiyuan Xiao, Yunzhuo Hao; Teaching assistant: Katelyn Barbaria; Faculty: Douglas Pancoast

Summer Vault

Designed by Paul Andersen of Independent Architecture and Paul Preissner of Paul Preissner Architects, in collaboration with the University of Illinois, Chicago, is a lakefront kiosk that consists of basic geometric shapes combined to create a freestanding hangout within the park.

Rendering of Summervault

Rendering of Summervault

Summer Vault is a lakefront kiosk that accommodates a variety of cultural activities. It consists of some basic geometric shapes—a 12-foot-diameter barrel vault, a parallelogram, some triangles—combined to create a curious, freestanding hangout within the park.

The interior of the skewed vault is divided into two triangular spaces—one enclosed by expanded metal screens and doors, and one open to the air but still within the vaulting. This two-part plan allows for commerce and community to occur simultaneously. It also reflects the kiosk’s Persian origins as a 13th-century garden pavilion, while embracing its contemporary use as a seasonal commercial front and festive park retreat. Its openness allows year-round use, remaining active even during its retail slumber and offering a public summer home through the Chicago winter.

Student architects: Siobhan Barrett, Matthew Busscher, Jesus Corral; Architecture team: Paul Andersen, Siobhan Barrett, Matthew Busscher, Jesus Corral, Kevin Hirth, Jason King, Paul Preissner; Project architect: Paul Preissner; Structural: Bob Magruder; Steel supplier/roller: Joe Wendt/Chicago Metal Rolled Products; Kiosk fabrication: Jerry Kulhanek/K&K Iron Works

Editor

Author: Editor

Editor founded the Chicago Architecture Blog in 2003, after a long career in journalism. He can be reached at chicagoarchitectureinfo@gmail.com.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Human Verification: In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.